Elektroservice Ørsta AS

LED-lys: er det nok å bytte rør og pærer?

Utfasingen av lysstoffrør med kvikksølv og halogenstifter fører til at vi må bytte til LED før eller siden. Her er grunnene til at vi anbefaler deg å bytte hele lampen.

elektriker som monterer ny led-armatur i tråd med RoHS-direktivet

Mange tenker nok at det er like greit å bare ta ut det gamle lysstoffrøret og sette inn et LED-rør. 

«Det blir jo lys!».  

Ja, men ... det finnes flere grunner til hvorfor dette er en dårlig idé, deriblant elsikkerhet og funksjonalitet.

Ikke mulig å dimme lyset

Det er snakk om to vidt forskjellige teknologier, og ved kun å bytte rørene får du sannsynligvis ikke utnyttet dimmefunksjonen som finnes i de fleste nye LED-armaturer. 

Du vil også gå glipp av nye armaturers forbedrede teknologi knyttet til synskomfort. Dagens LED-armaturer leverer bedre lumen (lys) per watt, og har lengre levetid. Summen av dette er mer energieffektiv belysning som krever mindre vedlikehold, og det går du glipp av hvis du bare bytter rør mot rør.

CE-merkingen forsvinner

Den gamle armaturen din er godkjent for bruk med lysstoffrør, og CE-merkingen (altså «Godkjent»-stempelet) forsvinner når du bytter kun røret. Det samme gjelder om du også bytter forkoblingen, for lampens godkjenning er knyttet til slik den var i original form.

Krav til ny EMC-testing

Ved endringer i en eksisterende installasjon, kreves det også en ny EMC-test. På godt norsk kalles det en elektromagnetisk kompatibilitetstest, og betyr at man kontrollerer at det ikke oppstår støy i det elektriske anlegget. Det er også en garanti for at de elektriske enhetene dine fungerer godt sammen.

Vi tar ansvaret

Vurderer du å ta steget over til LED? Snakk med din lokale elektriker for å få riktig belysning – montert riktig og trygt.

Ansvaret flyttes til deg

Når du tukler med en lampe (eller andre elektriske installasjoner), flyttes også ansvaret for sikkerheten over på deg eller den som gjør endringen. Derfor anbefaler vi at man like gjerne bytter alt mens man er i gang. Det er både tryggere og bedre for deg som kunde og bruker av anlegget.

Kun 15-18 % lavere strømforbruk

For å kunne oppnå de store besparelsene, er det dessverre ikke nok å kun bytte et lysstoffrør med et LED-rør. Dette er fordi selve armaturen spiller en viktig rolle når det kommer til effektiv bruk av strømmen. Faktisk ser vi at man i snitt kun sparer 15-18 % ved å bytte rør. Det blir lite når vi vet at et komplett bytte kombinert med lysstyring kan redusere forbruket med opptil 90 %.

Fare for elektrisk støt

Ved montering av LED-lysrør i gammel armatur, kan du utsettes for elektrisk støt. Hvis den ene enden er tilkoblet og vridd en halv gang rundt, kan den andre enden være spenningssatt. Vær derfor veldig obs hvis du på tross av alle advarsler fortsatt velger dette alternativet. 

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har samlet det du trenger å vite på side 12 og 13 i dette dokumentet.

Illustrasjonsbilde av en hånd som kaster gamle lysstoffrør i søpla

OBS: Forventet levetid på en armatur er 15-20 år, og på denne tiden kan plastkomponentene bli tørre og sprø. Det samme gjelder koblinger og kabler. Mye brukte armaturer blir også utsatt for en del varme, og det er alltid et yndet sted for støv. Med det i bakhodet kan det hende at du burde bytte snart uansett.

Vet du hvor mange lamper hos dere som er rammet av endringen? Prøv kalkulatoren vår under for å se hvor mye du kan spare, og hvor lang tid det vil ta å tjene inn investeringen.

Se hva du kan spare med LED

Kalkulatoren gir et estimat for hvor mye du kan spare, og hvor lang tid det vil ta før investeringen lønner seg. Viktig å merke seg at den ikke tar høyde for en rekke andre, kostnadsbesparende faktorer, så nedbetalingstiden vil i de fleste tilfeller bli kortere.

Så mye kan du spare

* Dette er et estimat med forkoblingsprosent på 15 % på gammel armatur. Trykk på knappen nedenfor og få et presist og uforpliktende tilbud.

Dine energikostnader reduseres med opptil

90%

CO2-besparelse per år

81 kg

Investeringen vil lønne seg i løpet av

4 år

Utviklet i samarbeid med SG Armaturen AS

Logoen til SG Armaturen

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.